Błędy w aranżacji kuchni. Jak nie urządzać kuchni?
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. We współczesnym mieszkalnictwie nie
spełnia już tylko zadań związanych typowo z jej funkcją tzn. gotowaniem. Obecnie często projektuje
się kuchnie w taki sposób, aby była częścią strefy dziennej mieszkania czy domu i tętniło w niej życie.
Jakie są więc największe błędy w aranżacji kuchni, których warto się wystrzegać?
Zobacz nasz projekt kuchni z rdzą w Mieszkaniu w Rzeszowie
Nieodpowiedni materiał podłogi – błąd w aranżacji kuchni
Dla podłogi w kuchni nie warto wybierać słabych czy delikatnych materiałów. Intensywność
użytkowania oraz narzędzia, z których w niej korzystamy mogą negatywnie wpływać na ten materiał.
Warto więc dobierać materiały o możliwie największej wytrzymałości jak np. płytki, panele winylowe
czy mikrocement.
Materiał blatu kuchennego
Są rzeczy, na których można oszczędzać, jednak niewątpliwie nie jest nią blat kuchenny. Kładziemy na
nim różne produkty, często gorące garnki czy ostre noże, dlatego nie warto decydować się na
najtańsze rozwiązania. Słabo wykonany (źle połączony) blat laminowany będzie puchł i szybko się
wycierał. Optymalnym rozwiązaniem będzie wybranie mocniejszego, ale jednocześnie niestety
droższego rozwiązania. Najdroższe będą blaty kamienne (z czego granit powinien być najtrwalszym
rozwiązaniem), ale rozwiązaniem kompromisowym mogą być blaty drewniane czy kompaktowe.
Zobacz również Projekt zielonej kuchni w Rzeszowie
Błędy w aranżacji kuchni – wysokość blatu, wysokość szafek
Istotną kwestią dla ergonomii wnętrza i korzystania z kuchni jest wysokość usytuowania blatu czy
zawieszenia szafek (wraz z doborem ich głębokości). Błędem w aranżacji kuchni jest niedopasowany
blat do wysokości użytkownika. Blaty kuchenne zwykle są umieszczane na wysokości 85cm lub 90cm,
ale wykonuje się nawet wyższą zabudowę. Warto dopasować tę wysokość do własnych preferencji.
Równie istotnym błędem w aranżacji kuchni jest dobór głębokości i wysokości szafek wiszących nad
blatem. Szafki o głębokości równej zabudowie dolnej, usytuowane poniżej wzroku człowieka, będą
jedynie przeszkadzać użytkownikom. Warto zdecydować się na płytsze szafki ponad blatem a
dopiero najwyżej usytuowane szafki wykonać w pełnej głębokości. Można w nich przechowywać
rzeczy, których najrzadziej używamy.
Nieodpowiedni układ sprzętów
Ułożenie podstawowych sprzętów w kuchni jest sprawą niezwykle ważną i od niej należy rozpocząć
projektowanie układu nowej kuchni. Należy zwrócić uwagę na ciąg pracy w kuchni. To dzięki niemu
gotowanie może stać się przyjemne i nas nie stresować. W pierwszej kolejności przynosimy zakupy
do lodówki a następnie je wyciągamy i myjemy. Stąd też warto pozostawić kawałek blatu między
lodówką a zlewozmywakiem. Po umyciu produktów w zlewozmywaku przechodzimy do obróbki
produktów na blacie roboczym a następnie obróbki termicznej na płycie kuchennej (a rzadziej w
piekarniku). Po obróbce przydatny staje się kawałek blatu z miejscem na wydawkę. Błędem w
aranżacji kuchni może się również okazać zbyt wąskie przejście pomiędzy szafkami, które będzie
niefunkcjonalne a jednocześnie trudno będzie otworzyć dwie szafki na raz.
Długość i lokalizacja blatu roboczego
Bardzo ważne w aranżacji kuchni jest odpowiednie ułożenie sprzętów, ale również lokalizacja i
długość blatu roboczego. W końcu potrzebujemy miejsca na obróbkę produktów a przy gotowaniu
duża ilość miejsca na odłożenie jakiegoś sprzętu jest mile widziana. Zbyt krótki blat może okazać się
niezwykle bolesnym błędem w aranżacji kuchni.
Jak widać błędów w aranżacji kuchni może być sporo. Jest to newralgiczne pomieszczenie, które musi
być szczególnie funkcjonalne. Stąd też nawet jeśli nie decydujemy się na projekt wnętrza całej kuchni
warto chociaż zlecić wykonanie układu funkcjonalnego (rysunku 2d) poszczególnych sprzętów i mebli.
W ten sposób możemy już na wstępnym etapie wyeliminować większość błędów.
Zapraszamy do niezobowiązującej Wyceny projektu wnętrza.